Jan Willem Slijkoord

Jan Willem Slijkoord


“Het is mijn droom om de wereld een stukje duurzamer achter te laten”

 

Sinds 2018 ben ik fulltime ondernemer. Ik doe onderzoek naar het recyclen van textiel en speciale kunststoffen. Voordat ik hiermee begon, heb ik jarenlang in loondienst gewerkt bij bedrijven als AkzoNobel, Tata Steel en TNO. Maar al die tijd bleef de gedachte terugkomen dat ik wel een eigen bedrijf zou willen hebben. Maar wat moest ik dan gaan doen? Toen kwam ik in contact met iemand die plastic draad wilde maken dat als invoermateriaal dient voor 3D-printers. Ik heb me eerst gespecialiseerd in het toepassen van gerecycled plastic en 3D-printen. Uiteindelijk heb ik toen een draad ontwikkeld op basis van gerecycled plastic. Dat was het opstapje naar wat ik nu doe.

 

Mijn droom is om de wereld een stukje duurzamer achter te laten. Decennialang vervuilen we de aarde en we kunnen niet zo doorgaan. De kledingindustrie is bijvoorbeeld een grote mondiale vervuiler. Daarom ben ik me gaan verdiepen in het moleculair recyclen van textiel. Hier heb ik vorig jaar subsidie voor gekregen en er lopen nu drie verschillende onderzoeken. Ik wil nieuwe zuiveringstechnieken ontwikkelen, wat een belangrijk onderdeel is in het moleculaire recycleproces. Kleurstoffen en vuil moeten verwijderd worden en de verschillende materialen die gebruikt zijn – bijvoorbeeld polyester en katoen – moet je van elkaar scheiden, zodat je gezuiverde grondstoffen krijgt die je kunt hergebruiken. Ik werk hiervoor samen met andere partijen die de onderzoeken kunnen uitvoeren, zoals universiteiten en hogescholen. Ik ben eigenlijk een soort inhoudelijke projectleider en innovator die het onderzoek aanstuurt, begeleidt en nieuwe ideeën aandraagt om bottlenecks op te lossen. 

 

“Uiteindelijk moet er een fabriek komen waarmee we textielindustrie een stuk duurzamer kunnen maken”

 

De onderzoeken lopen voorspoedig en ik voel elke dag de intrinsieke motivatie om vol energie aan de slag te gaan. Het is mooi om de vooruitgang te zien. En ik hoop dat er uiteindelijk een fabriek komt die echt een bijdrage levert aan veel duurzamere textiel. Nieuwe kleren produceren is heel onduurzaam, dus er valt makkelijk een behoorlijke ecologische winst te behalen. Maar hoeveel duurzamer kan het precies? Dat moeten we door middel van een milieu-impactanalyse nog kwantitatief laten onderzoeken. Het komende half jaar krijgen we een beeld van hoe haalbaar het is. En dan vooral in technische zin, maar ook in economische zin. Want als je een fabriek neerzet moet er ook iemand in investeren. Als dat lukt, dan gaan we eerst een kleine proeffabriek bouwen. Dat is het volgende plan.

 

“We zijn nu ook duurzame urnen aan het ontwikkelen, want het leek me mooi om een product te hebben dat teruggaat naar de natuur”

 

Naast deze onderzoeken ben ik ook bezig met een ander project: ge-3D-printe urnen onder de naam Vade. Hiervoor werk ik samen met Klaske Postma, een designer, en we hebben vorige maand een aantal Vade-prototypes gelanceerd. De urnen zijn gebaseerd op het thema ‘loslaten’. Ze zijn gemaakt van bio-kunststoffen die afbreekbaar zijn in de bodem en in zoet en zout water. Daardoor zijn onze urnen ook geschikt om te begraven. Het materiaal degradeert volledig zonder schadelijke resten achter te laten. Het is een spannende ontwikkeling, maar ook veelbelovend. Steeds meer mensen willen namelijk een duurzamere uitvaart en deze urn is een heel groen product. Het draagt ook bij aan de steeds persoonlijker wordende uitvaarten. We kunnen namelijk heel veel designs printen die onze klanten aanspreken.

 

“De vibe bij Growing Emmen is geweldig”

 

Ik woon zelf bij Utrecht en ben mede in Drenthe terechtgekomen omdat er in het noorden veel ondernemerskansen zijn, vooral voor duurzame projecten. Daarom heb ik me voor mijn project om textiel te recyclen in Emmen gevestigd met mijn bedrijf. Bovendien werk ik veel in Emmen voor een aantal opdrachtgevers, dus ik kom hier vaak. Ik ben vooral lid geworden van Growing Emmen voor een vestigingsadres, maar daarnaast is het ook een mooie community. Er wordt veel georganiseerd en er zijn netwerkbijeenkomsten over allerlei verschillende onderwerpen. En ik vind de vibe geweldig. Het is mooi dat er een broedplaats is waar die vibe eens heel anders is dan bij andere ondernemersnetwerken. Ik heb namelijk het idee dat het in deze regio vanzelfsprekender is om voor een werkgever te gaan werken dan om zelf iets te beginnen, vooral voor jongeren. Ik denk dat Growing Emmen bijdraagt aan die ondernemerscultuur en jongeren kan motiveren om zelf iets te starten. Dat doen Dènis en Alya uitstekend!


Credits:

- Tekst Helma Lubbers, mevrouw Alfabet

- Foto Richard Broekhuijzen 


Share by: