Atelier Artisana is de plek op maat waar, tot nu toe, vrouwen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond kunnen wennen aan een werkritme en hun eigen waarden kunnen ontdekken. Ze hebben een bijstandsuitkering of zijn aan het inburgeren. Hier kunnen ze samen creatief bezig zijn met het maken van modeaccessoires, op een duurzame manier met gerecyclede materialen. Tegelijk is het atelier een gezellige en veilige ontmoetingsplek.
Omdat hun weg naar werk staat of valt met het kennen van de taal, krijgen ze les van een docent Nederlands. In workshops van derde partijen leren de vrouwen o.a. over financiële zelfredzaamheid en weerbaarheid, of doen ze bijvoorbeeld een kleurenanalyse. Alles is mogelijk.
Weten wie je bent en wat je wilt ontdekken we in 1-op-1 gesprekken. Dat is niet in elke cultuur een vanzelfsprekende vraag, en niet iedere vrouw heeft geleerd hierin haar eigen droom te ontdekken. Een groot deel van de vrouwen heeft ook nog nooit buitenshuis gewerkt of is goed geschoold. Daarom kijken we samen naar je kwaliteiten, wat je al kunt en wat je leuk vindt. Heb je al een duidelijke droom? We onderzoeken samen de haalbaarheid en maken een stappenplan. Dit goed begeleiden is belangrijk, want het gaat er in Nederland vaak anders aan toe dan in het land van herkomst. Een van onze deelneemsters wil bijvoorbeeld buschauffeur worden, dat vindt ze zo cool. Dat is een hele weg te gaan en die lopen we samen. <<<vind je het leuk om dit stoere, concrete voorbeeld te noemen?>>>
Eigenlijk is alles binnen Atelier Artisana uiteindelijk bedoeld om de vrouwen een gevoel van autonomie te laten bereiken. Mijn droom is dat iedereen werkelijk gezien wordt, omdat iedereen waardevol is, ongeacht afkomst, hoe iemand eruit ziet, of wat dan ook. Dat de vrouwen zichzelf en al hun mogelijkheden gaan zien en leven. Of ze nu terechtkomen in een betaalde baan, een waardevolle cursus gaan volgen, of een goede vriendschap kunnen sluiten.
Ook bedrijven en instanties wil ik dat inzicht van waarde duidelijk maken. Vrouwen staan vaak al 1-0 achter op mannen. Kijk alleen maar naar de manier waarop mannen naar werk worden geleid, waarna de echtgenotes achterblijven zonder dat ze uitkeringsgerechtigd zijn. En er dus geen begeleidingstrajecten zijn. Daarom ga ik ervoor om ook een plek te bieden aan deze groep. Daarnaast ben ik in gesprek met instanties over de mogelijkheid om vrouwen met een Nederlandse achtergrond te kunnen uitnodigen, die bijvoorbeeld door een burn-out baat hebben bij creatief actief werken in ons atelier.
Mijn handen jeuken om bedrijfstrainingen aan te bieden over de kracht van diversiteit. Hoe waardevol het kan zijn om mensen aan te nemen met een andere achtergrond van wie het Nederlandse taalgebruik nog niet perfect is, vooral als een deel van je doelgroep daardoor beter bereikt wordt. Ik denk echt in kansen en draag dit graag uit. Dus die trainingen komen eraan.
Ik geloof erin dat voor alles een juiste tijd is. In de eerste lockdown startte ik met het maken van sieraden van edelstenen. De online verkoop daarvan werd een succes en ik bedacht me hoe leuk het zou zijn om dit met anderen samen te doen. Samen creatief bezig zijn verbindt. Ben je onzeker over jezelf of over je taalkennis? Dan is er niets fijner dan tijdens het praten aan een naaimachine te zitten, of over kraaltjes gebogen te zitten. En hoe tof is het als mensen graag kopen wat jij hebt gecreëerd. Daar wordt je toch enorm trots van!
Zo hebben we op 3 december 2021 Atelier Artisana ingeschreven als stichting en zijn we in februari gestart. Inmiddels voelt het atelier als een community met een stichtingsbestuur, vrijwilligers, twee stagiaires en zo’n twintig vrouwen. Het gaat verder dan een werkplek, er worden vriendschappen gesloten, mensen gaan met elkaar optrekken.
Eigenlijk groeien we op een organische manier heel hard en inmiddels zijn er ook andere gemeenten met belangstelling voor onze manier van aanpak. Dat zegt zeker iets over de behoefte aan werkplekken op maat. Ik geloof er oprecht in dat vrouwen baat hebben bij een andere manier van toeleiding naar werk, dan mannen. Dat gaat vooral over zelfvertrouwen opbouwen, veiligheid voelen en de balans tussen werk en privé. Als vrouw uit welke cultuur dan ook mag je je er bewust van zijn dat kiezen voor zelfontwikkeling niet betekent dat je onvoldoende voor je gezin zorgt. Belangrijke thema’s waarmee we hier veel bezig zijn.
Mijn eigen achtergrond helpt me bij het vermijden van valkuilen als het doen van aannames over andere culturen. De jaren die ik in Turkije woonde en mijn werk bij o.a. COA hebben me veel geleerd over culturele diversiteit. Maar het gaat altijd om de persoon zelf. Via creativiteit kun je daarmee de diepte in, dat geldt ook voor mezelf.
Ons atelier heeft een fijne plek in Growing Emmen die vertrouwd en veilig voelt. Door ons werk hoop ik andere ondernemers te kunnen laten zien hoe mooi het is als kansen worden vergroot als we kijken naar hoe waardevol ieder mens is. Mensen enthousiast maken en laten aanhaken, ja, Atelier Artisana een begrip in de omgeving laten worden is een grote wens. Ik heb daarvoor nog allerlei dromen, zoals het creëren van een horecaplekje en voor groepen spreken over het belang van wat we doen en dit uitdragen door de verhalen van de vrouwen te vertellen. Maar ik zei het al, voor alles is een tijd. Soms moet ik mezelf even terugfluiten in mijn enthousiasme.
Tekstcredits: José vandeHoef
Fotocredits: Richard Broekhuijzen